Isfiske söndagen den 12 mars.

Skapad: 10 mar. 2016

Det är isfiske nu på söndag. Var försiktiga där ute.

Issäkerhet
Om du ska ge dig ut på isen är det viktigt att du förbereder dig väl genom kunskap och att du har rätt utrustning. Dessutom ska du alltid ha sällskap när du är på isen. Det finns ingen is som är helt säker eftersom isen förändrar sig hela tiden bland annat beroende på strömmar och väder. Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att den ska hålla att gå på. Kärnisen är genomskinlig och hård, ju mörkare isen är desto tunnare är den. Snö isolerar vilket gör att isen kan vara bortsmält under snötäcket. Vårisar är särskilt förrädiska eftersom isen då fräts ovanifrån av solen och underifrån av ökande vattenströmmar. Inom vissa områden på isen ska man vara extra uppmärksam eftersom något i omgivningen kan påverka isens tjocklek och bärighet. Isen kan vara tunnare beroende på till exempel att något isolerar, att vattnet är i rörelse eller blir uppvärmt. Dessa områden är: vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn.

Issäkerhet
Om du ska ge dig ut på isen är det viktigt att du förbereder dig väl genom kunskap och att du har rätt utrustning. Dessutom ska du alltid ha sällskap när du är på isen. Det finns ingen is som är helt säker eftersom isen förändrar sig hela tiden bland annat beroende på strömmar och väder.
Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att den ska hålla att gå på. Kärnisen är genomskinlig och hård, ju mörkare isen är desto tunnare är den. Snö isolerar vilket gör att isen kan vara bortsmält under snötäcket. Fotspår i snön på isen är alltså ingen säkerhet för att isen håller. Vårisar är särskilt förrädiska eftersom isen då fräts ovanifrån av solen och underifrån av ökande vattenströmmar.
Håll uppsikt över barnen, lämna dem aldrig ensamma vid eller på isen oavsett hur tjock den ser ut att vara.
För att ge dig ut på isen är det viktigt att du har lämplig utrustning. Du behöver bland annat ta med dig: isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälpmedel.
Sist men inte minst viktigt är att du har sällskap med någon annan vuxen person på isen, även denna person ska var utrustad med isdubbar och räddningslina.
Inom vissa områden på isen ska man vara extra uppmärksam eftersom något i omgivningen kan påverka isens tjocklek och bärighet. Isen kan vara tunnare beroende på till exempel att något isolerar, att vattnet är i rörelse eller blir uppvärmt. Dessa områden är: vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn.

Ju högre fart du har, desto längre kommer du ut på svag is innan den brister och då blir räddningen svårare. Just saying 🙂

Kommentering avstängd.

 • VÄDER

  Klicka på bilden för mer detaljerad väderinformation.

  klart.se

  VAKTSCHEMA 2022

  Tack alla medlemmar och närboende som vaktar sjön, tjuvfisket har sjunkit avsevärt detta år. Bra jobbat!

  Allt tjuvfiske polisanmäls.
  fisketillsyn

 • Berras Sportfiske
 • Administration